loading...

موزیک ساز

بازدید : 82
سه شنبه 29 مهر 1399 زمان : 12:16

تازه‌ترین اثر هوشنگ کامکار در حال و هوای موسیقی ملی شنیدنی شد

آلبوم «مشتاق گل» عنوان یکی از تازه ترین آثار هوشنگ کامکار آهنگساز و پژوهشگر شناخته شده موسیقی کشورمان است که طی روزهای اخیر در دسترس مخاطبان قرار گرفت.

آلبوم «مشتاق گل» به آهنگسازی هوشنگ کامکار، خوانندگی امیرناصر رنجبر و هم خوانی صبا کامکار توسط موسسه «راوی آذرکیمیا» در دسترس شنوندگان قرار گرفت.

در این آلبوم ارسلان کامکار نوازنده ویولن و ویولن آلتو، علی جعفری پویان نوازنده ویولن، نگار نوراد نوازنده ویولنسل، سیاوش کامکار نوازنده سنتور، نیریز کامکار نوازنده تار، امیرناصر رنجبر نوازنده کمانچه و آرش رضایی نوازنده دف گروه اجرایی را تشکیل می‌دهند، ضمن اینکه بهروز زندی توسل و سیاوش کامکار به عنوان صدابرداران در این اثر حضور دارند.

«مشتاق گل» با شعر عمادالدین نسیمی، «خطابه شرقی» با شعر هوشنگ کامکار، «آواز صلح» با اشعار باباطاهر و سعدی و «گل باغ آشنایی» با شهر م. آزاد اسامی قطعاتی هستند که در این آلبوم گنجانده شده‌اند.

هوشنگ کامکار در توضیحات تکمیلی آلبوم «مشتاق گل» آورده است: «آلبوم مشتاق گل به سبک موسیقی ملی ایران برای ارکستر زهی وسازهای ایرانی تصنیف شده است. قسمت‌های آوازی اکثراً به صورت دوئت و کنترپوانتیک آوازی به‌صورتی که نقش صدای مرد و زن یکسان است. اشعار قطعه مشتاق گل و خطابه شرقی بیش از پنجاه سال بود که در خاطره من از جوانی مانده بود تا اینکه توانستم آن‌ها را به موسیقی درآورم، جالب است که در طول زمان نام شاعر خطابه شرقی که چند سطر از آن در خاطرم مانده بود را فراموش کرده و متاسفانه پس از تحقیقات فراوان در اکثر منابع معتبر موفق هم به یافتن نام شاعر نشدم. در نتیجه چون علاقه زیادی از جوانی به این شعر و خاطراتی از آن داشتم، چند سطر دیگر از «وقتی که تو می‌گریی» آنگاه جهان ز خشم بی حد بیدادگری فریاد حق می‌زند را بدان اضافه کردم و به ناچار به اسم خودم در آمد. قطعه خطابه شرقی بیشتر حالت اعتراضی و شجاعانه شیرزنی را بر ضد ظلم و بی‌عدالتی زمان دارد که صرفاً برای سازهای بادی برنجی به‌همراه کلارینت و کوبه‌ای برگرفته از سازهای آئین سوگواری مردمی در خیابان با تنظیمی جدید نوشته شده است.

در قطعه «آواز صلح» سعی کردم به شرایط پیچیده و ناعادلانه جنگ در سراسر جهان بپردازم و چهره سخیف آن را با اشعار مناسب باباطاهر و سعدی به تصویر بکشم. در قطعه «گل باغ آشنایی» خواستم که زیبایی جهان و طبیعت را که در حال دگرگونی و نابودی است با اشعار لطیف و گویای م. آزاد به‌عنوان مرهمی بر دل‌ها ارائه کنم، این قطعه به همراه «آواز صلح» برای ارکستر سمفونیک تنظیم شده‌اند.»

بازدید : 90
سه شنبه 29 مهر 1399 زمان : 12:17

در کارنامه محسن چاوشی به‌عنوان یکی از محبوب‌ترین چهره‌های حوزه موسیقی پاپ، همواره قطعات برگرفته از باورهای مذهبی سهم قابل توجهی داشته است؛ قطعاتی که غالباً هم ماندگار بوده‌اند.

همزمان با ایام سوگواری سیدالشهدا (ع) بر آن شدیم تا نگاهی اجمالی به تولیدات موسیقایی مختلف مرتبط با قیام عاشورا در کشورمان در قالب‌های گوناگونی چون آلبوم، موسیقی متن فیلم و سریال، اجرای زنده و مواردی از این دست داشته باشیم. در این چارچوب آنچه مورد توجه قرار گرفته و می‌گیرد، صرفاً مرور و یادآوری آثار برجسته حوزه موسیقی «عاشورایی» است که در سال‌های دور و یا نزدیک تولید و در بازار موسیقی عرضه شده‌اند. آثاری که طبیعتاً برخی از آن‌ها از درجه کیفی ممتاز برخوردار بوده‌اند و شاید برخی دیگر با انتقاداتی هم در موعد انتشار به لحاظ موسیقایی و محتوایی مواجه بوده‌اند اما همه در یک وجه اشتراک دارند و آن ماندگاری در حافظه جمعی دل‌بستگان اباعبدالله (ع) است.

در دهمین و آخرین قسمت از سلسله گزارش «روایت مهر از نواهای عاشورایی» که طی ایام محرم و صفر امسال پیش روی مخاطبان قرار گرفت، سراغ کارنامه محسن چاوشی رفته‌یاد؛ خواننده‌ای محبوب و خاص در حوزه موسیقی پاپ که البته دایره قطعات مذهبی‌اش گسترده‌تر از آثار عاشورایی است و همزمان رو ایام پایان ماه صفر و همزمان با شهادت امام رضا (ع) مروری جامع‌تر بر قطعات مذهبی او داشته‌ایم.

چاوشی؛ خواننده‌ای مستقل و پیش‌رو

محسن چاوشی از خوانندگانی است که با وجود تمام انتقادات و بایدها و نبایدهایی که می‌توان برای بخشی از آثار کارنامه او متصور بود، طی این سال‌ها توانسته خود را به عنوان یک خواننده تقریباً مستقل و پیشرو به جامعه مخاطبان معرفی کند. یک خواننده با صفات رفتاری بسیار عجیب و غریب که بنا به دلایلی نامعلوم به هیچ عنوان میلی به دیده شدن در رسانه‌ها و اجراهای زنده ندارد، اما همچنان توانسته خود را به عنوان یکی از محبوب‌ترین و پرطرفدارترین خواننده‌های ایران معرفی کند.

آنچنانکه بسیاری از خوانندگان آن سوی آب هم به این باور رسیده‌اند که شهرت او فراتر از این حرف‌هاست. پس نمی‌توان او را نادیده گرفت. نکته جالب توجه اینجاست که گرچه محسن چاوشی با آثار عاشقانه و اجتماعی‌اش توانسته طیف وسیعی از مخاطبان را برای خود جمع کند، اما علاقه او به تولید آثار آئینی و مذهبی نیز از او به عنوان یک خواننده جریان ساز و مؤثر معرفی کرده که اگر دلایل و انگیزه‌های او از تولید این آثار را می‌دانستیم و از زبان او روایت می‌کردیم، قطعاً جذابیت بیشتری برای شنوندگان آثار چاوشی داشت. اما خب می‌دانیم که او بنا به دلایلی مشخص برای خودش و «نامشخص» برای اهالی رسانه و مخاطبانش، دوست ندارد آنچه از دغدغه‌ها و انگیزه‌های موسیقایی‌اش می‌خواهیم بدانیم در قالب گفتگوی رسانه‌ای و پرسش و پاسخ، پیش روی مخاطبان قرار گیرد.

درباره محسن چاوشی این خواننده خاص موسیقی پاپ می‌توان بیشتر از این‌ها حرف زد و نوشت. او قطعاً یک خواننده مهم در موسیقی امروز ایران است که می‌تواند برای آنچه در برابر مخاطبان و شنوندگان موسیقی قرار داده توضیحات و قصه‌های زیادی را با طرفدارانش در میان بگذارد. او هنرمندی است که آثارش، ترانه‌هایش و موسیقی‌اش در موارد بسیاری گهگاه مورد هجوم منتقدان و کارشناسان و مخاطبان هم قرار گرفته و در مقاطعی که کم هم نبوده آنچنان با استقبال جامعه مواجه شده که قطعاً بررسی این چارچوب موسیقایی می‌تواند از وجوه جامعه‌شناسانه و روان‌شناسانه نیز صورت بگیرد.

آنچه در این گزارش مرور می‌کنیم، نیم نگاهی اجمالی به ترانه‌ها و آثار محسن چاوشی در حوزه‌های آئینی و مذهبی است که طی سال‌های اخیر توسط این خواننده خرمشهری در اختیار مخاطبان قرار گرفته است. آثاری که گروه هنر خبرگزاری مهر را بر آن داشت تا به مناسبت ایام سوگواری محرم و صفر مروری‌بر قطعات منتخب این بخش از کارنامه محسن چاوشی داشته باشد.

۱۳۸۳ – «غریب مادر»؛ یک روایت موسیقایی از واقعه کربلا

قطعه «غریب مادر» یکی از آثار محسن چاوشی در رثای حضرت سیدالشهدا (ع) و واقعه جانسوز دشت کربلاست که سال ۱۳۸۳ با ترانه‌ای از مریم حیدر زاده منتشر شد.

این قطعه یکی از آثار پرطرفدار آلبوم «نفرین» به عنوان یکی از آلبوم‌هایی که محسن چاوشی را به مخاطبانش آشنا کرد، لقب گرفت و توانست از همان ابتدا یک محسن چاوشی متفاوت را به شنوندگان معرفی کند.

برای شنیدن قطعه «غریب مادر» اینجا را کلیک کنید.

۱۳۸۴ – «راه کربلا» ؛ آغاز یک راه در تجلیل از سید الشهدا (ع)

ترانه «راه کربلا» یکی از اولین آثار غیر رسمی محسن چاوشی بود که در سال ۱۳۸۴ توسط امیر ارجینی از ترانه سرایان و شاعرانی که طی سال‌های اولیه فعالیت چاوشی با او همکاری مستمری داشت، در اختیار این خواننده قرار گرفت.

این اثر نیز یکی از کارهای اولیه چاوشی در حوزه تولید آثار مذهبی بود که توانست به عنوان یکی از مؤلفه‌های جدید ساخت تولید آثار موسیقایی این حوزه تبدیل شود.

برای شنیدن قطعه «راه کربلا» اینجا را کلیک کنید.

۱۳۸۴ - «امام رضا (ع)»؛ ترانه‌ای که همچنان شنیدنی است

یکی از مهم‌ترین آثاری که محسن چاوشی در حوزه تولید کارهای مرتبط با امامان و معصومین (ع) منتشر کرد و از زمان انتشار آن تاکنون به شدت مورد رضایت مردم قرار گرفت ترانه «امام رضا» بود که بین مردم با نام «کلاغ رو سیاه» نیز مشهور شد.

این قطعه که امیر ارجینی به عنوان ترانه سرا در آن حضور داشته در قالب آلبوم «خودکشی ممنوع» به عنوان یکی از مجموعه‌های غیررسمی محسن چاوشی منتشر شد، اما می‌توان گفت یکی از بهترین و حتی شاید محبوب‌ترین قطعات این آلبوم لقب گرفت که به دلیل نگاه نو و خودمانی ترانه سرا در تجلیل از مقام والای امام رضا (ع)، ملودی و خوانندگی خاص چاوشی حتی تا به امروز نیز به عنوان یکی از بهترین کارهای تولید شده با موضوع امام هشتم شیعیان معرفی شده است.

قطعه «کلاغ رو سیاه» که به نام قطعه «امام رضا» نیز در میان علاقمندان چاوشی مشهور است را به انضمام این گزارش می‌شنوید.

۱۳۸۸- «کاشکی»؛ یک عرض ارادت جمعی به امام هشتم

«کاشکی» عنوان یکی دیگر از آهنگ‌هایی است که آذر ماه سال ۸۸ با ترانه سرایی امیر ارجینی در قالب آلبوم «هشت» پیش روی مخاطبان قرار گرفت.

آلبوم «هشت» یکی از مجموعه‌های مناسبتی موسیقی است که در آن علاوه بر محسن چاوشی خوانندگان مطرح دیگری چون علی اصحابی، بابک جهانبخش، حمید حامی، امین رستمی، علیرضا شهاب، رضا صادقی و رضا یزدانی در تجلیل از مقام والای امام رضا (ع) قطعاتی را خوانده بودند.

در قطعه «کاشکی» محسن چاوشی به عنوان آهنگساز و خواننده و شهاب اکبری به عنوان تنظیم کننده حضور داشتند.

برای شنیدن قطعه «کاشکی» اینجا را کلیک کنید.

۱۳۸۸ - «ظهر عطش» و «غدیر خون» از آلبوم «سلام آقا»

دو آهنگ «ظهر عطش» با ترانه محمدرضا آقاسی و «غدیر خون» با ترانه امیر ارجینی به خوانندگی محسن چاوشی هم جزو آثاری هستند که سال ۱۳۸۸ در قالب آلبوم «سلام آقا» پیش روی مخاطبان قرار گرفت.

«سلام آقا» آلبومی عاشورایی است که برخی از نشانه‌های موسیقی عزاداری مثل صدای دسته‌های سینه زنی، سازهای کوبه‌ای را در آن می‌شنویم.

در این آلبوم غیر از محسن چاوشی هنرمندان دیگری چون محمد علیزاده، مهدی یغمایی و رضا صادقی به عنوان خواننده حضور داشتند.

برای شنیدن قطعه «ظهر عطش» اینجا و برای شنیدن قطعه «غدیرخون» اینجا را کلیک کنید.

۱۳۹۳ - «تنهاترین»؛ یک درددل عاشقانه با امیرالمومنین (ع)

محسن چاوشی سال ۱۳۹۳ بود که در ادامه همکاری خود با مؤسسه «دلصدا» از مجموعه‌های تهیه و تولید آثار موسیقایی مناسبتی تک آهنگ و نماهنگ «تنهاترین» را منتشر کرد.

در این قطعه که مضمون آن واگویه ای عاشقانه در رثای شهادت حضرت علی (ع) است، حسین صفا یارو دوست صمیمی محسن چاوشی در این سال‌ها به عنوان ترانه سرا حضور داشت.

پس از انتشار قطعه «تنهاترین» بود که نماهنگی نیز به کارگردانی مهران علوی در دسترس مخاطبان قرار گرفت.

برای شنیدن قطعه «تنهاترین» اینجا را کلیک کنید.

۱۳۹۵- «دل خون»؛ عرض ارادتی برای اربعین حسینی

چاوشی در ادامه همکاری خود با دیگر نهادهای خصوصی و غیر خصوصی بود که آبان ماه ۱۳۹۵ به مناسبت فرا رسیدن اربعین حسینی تک آهنگ «دل خون» را با حمایت مرکز موسیقی انقلاب اسلامی (مأوا) را منتشر کرد.

در این قطعه حسین صفا ترانه سرا و شهاب اکبری تنظیم کننده گروه اجرایی را همراهی می‌کردند.

این قطعه موسیقایی همزمان با اربعین حسینی از شبکه‌های مختلف رادیو و تلویزیون پخش شد.

برای شنیدن قطعه «دل خون» اینجا را کلیک کنید.

۱۳۹۹ - «علی (ع)»؛ موسیقی در وصف امام اول شیعیان

محسن چاوشی مرداد ماه سال ۹۹ بود که تک‌آهنگ «علی» را منتشر کرد.

این تک آهنگ از جمله آثار شاخص محسن چاوشی در حوزه‌های مناسبتی است که به مناسبت عید سعید غدیر خم منتشر و به دلیل حال و هوای با طراوتی که داشت با استقبال مخاطبان قرار گرفت.

ترانه‌سرا و آهنگساز قطعه «علی» محسن چاوشی است و امیر جمال‌فرد تنظیم و میکس و مستر آن را به عهده داشته است. این اثر در استودیوی شخصی محسن چاوشی ضبط شده است.

برای شنیدن قطعه «علی» اینجا را کلیک کنید.

۱۳۹۹ - «او»؛ وصف مهدی موعود به مناسبت نیمه شعبان

همزمان با نیمه شعبان سال جاری بود که محسن چاوشی در ادامه فعالیت‌های خود در حوزه آثار آئینی و مذهبی تک آهنگ «او» را منتشر کرد.

در این اثر موسیقایی که در وصف حضرت مهدی (عج) تولید شده، محسن چاوشی به عنوان ترانه سرا، آهنگساز و تنظیم کننده حضور داشت.

برای شنیدن قطعه «او» اینجا را کلیک کنید.

۱۳۹۹- «طاق ثریا»؛ تیتراژ ویژه برنامه «مثل ماه» شبکه سه

یکی دیگر از ترانه‌های مناسبتی که محسن چاوشی در مناسبت‌های مذهبی تولید کرده، مربوط به موسیقی تیتراژ برنامه تلویزیونی ویژه ماه مبارک رمضان شبکه سه سیما به نام «مثل ماه» با اجرای رسالت بوذری بود.

در این قطعه که در ایام ماه مبارک رمضان سال جاری با عنوان «طاق ثریا» پیش روی مخاطبان قرار گرفت محسن چاوشی به عنوان خواننده، ترانه سرا، آهنگساز و تنظیم کننده حضور داشت.

برای شنیدن قطعه «طاق ثریا» اینجا را کلیک کنید.

۱۳۹۹- «شدت میدان»؛ اثری به مناسبت عید سعید فطر، اما...

یکی از کارهای جنجال برانگیزی که گفته می‌شود به مناسبت عید سعید فطر پیش روی مخاطبان قرار گرفته، تک آهنگ «شدت میدان» بود. اثری که محسن چاوشی به عنوان ترانه سرا، آهنگساز، تنظیم کننده و خواننده حضور داشت.

برای شنیدن قطعه «شدت میدان» اینجا را کلیک کنید.

۱۳۹۹ - «حسین (ع)» و «عباس (ع)»؛ مرثیه‌ای برای حضرت سیدالشهدا و یاران کربلا

محسن چاوشی در محرم امسال که مردم کشورمان به دلیل شیوع ویروس کرونا عزاداری متفاوتی را تجربه کردند دست به انتشار دو قطعه با نام‌های «حسین (ع)» و «عباس (ع)» زد.

در قطعه‌های «حسین» و «عباس» محسن چاوشی ترانه سرا، آهنگساز، خواننده و میکس و مستر و امیرحسین کیان پور نوازنده دودوک گروه اجرایی را تشکیل می‌دهند. تنظیم اولی را هم چاوشی خودش انجام داد و دومی را امیر جمال‌فرد. چارچوبی که باز هم به دلیل حضور پررنگ محسن چاوشی در این سمت‌ها از تیغ نقد تعدادی از دوستانش نیز در امان نمانده و برخی از دوستان آهنگساز و تنظیم‌کننده‌اش در گوشه و کنار انتقاداتی را به وی روا داشتند که چرا که در همه حوزه‌های تولید حضور پیدا کرده است.

بازدید : 67
دوشنبه 28 مهر 1399 زمان : 13:32

محسن چاوشی سرانجام «بی‌نام» را منتشر کرد

تازه ترین آلبوم محسن چاوشی خواننده موسیقی پاپ کشورمان با عنوان «بی‌نام» از روز دوشنبه دوم دی ماه در قالب نسخه دیجیتالی در دسترس مخاطبان قرار گرفت.

تازه‌ترین آلبوم محسن چاوشی خواننده موسیقی پاپ کشورمان با عنوان «بی‌نام» از روز دوشنبه دوم دی ماه به تهیه‌کنندگی هادی حسینی در قالب نسخه دیجیتالی در دسترس مخاطبان قرار گرفت.

آلبوم «بی‌نام» که پیش‌تر قرار بود تحت عنوان «قمار باز» با صدای محسن چاوشی روانه بازار موسیقی کشور شود، با ۱۱ قطعه و اشعاری از مولانا و سعدی تهیه و تولید شده که در این بین از اشعار برخی شاعران دیگر نیز به‌صورت ترکیبی و در تجربه ای جدید استفاده شده است.

جلد آلبوم تازه محسن چاوشی

در توضیحات تکمیلی این آلبوم که طی روزهای گذشته با حاشیه‌های متعددی روبه رو بود، آمده است: «آلبوم بی‌نام دهمین آلبوم محسن چاوشی است. این اثر با آهنگسازی و خوانندگی و تنظیم محسن چاوشی آماده انتشار شده است. انتشار آلبوم بی‌نام چندین بار به دلایل مختلف به تعویق افتاد، اما سرانجام انتظارها به سر رسید. آخرین آلبوم منتشرشده از چاوشی، آلبوم ابراهیم بود که با استقبال خیلی خوبی مواجه شد.

مجموعه حاضر شامل یازده آهنگ باکلام است که در آن‌ها از اشعار مولانا، سعدی، فصیح‌الزمان شیرازی و وحشی بافقی بهره گرفته شده است. ضمن اینکه هیچ‌کدام از این آهنگ‌ها قبلا منتشر نشده‌اند. امید است که این هنرمند با اثر جدید خود توجه طرفدارانش را بیش از پیش جلب کند.

موسیقی این آلبوم را به صورت کامل محسن چاوشی برعهده داشته و محمد جاسمی نیز به‌عنوان هم خوان و خواننده مهمان دراین اثر حضور دارد.»

«قند منی»، «گنجشک پریده»، «بار سلطان»، «چنگ»، «قمارباز»، «عقل و خرد»، «زاهد»، «باز آمدم»، «من ندانستم»، «قوم به حج رفته» و «راز» قطعاتی هستند که در آلبوم «بی‌نام» محسن چاوشی گنجانده شده‌اند.

محسن چاوشی پیش از این آلبوم‌های «یه شاخه نیلوفر»، «ژاکت»، «حریص»، «سنتوری»، «پرچم سفید»، «من خود آن سیزده‌ام»، «پاروی بی‌قایق» و «امیر بی‌گزند» را به صورت مستقل منتشر کرده است.

بازدید : 79
دوشنبه 28 مهر 1399 زمان : 13:24

اختتامیه چهارمین دوسالانه عکس «نور» در تبریز برگزار می‌شود

کمال الدین شاهرخ دبیرچهارمین دوسالانه عکس نور سازمان بسیج هنرمندان گفت: از زمان ارسال آثار به دبیرخانه جشنواره، تعداد ۴۲۸ عکاس در سایت مربوط به جشنواره با عنوان طرفه هنر ثبت نام کردند که تعداد ۳۵۴ مجموعه به دبیرخانه ارسال شد و با اعلام نظر هیات داوران آثار ۳۱۴ عکاس در بخش ویژه و آزاد شرایط های مورد نظر با قوانین جشنواره را دارا شدند.

شاهرخ افزود: ۸۸ عکاس در بخش ویژه مجموعا ۹۳۸ عکس در قالب مجموعه های ۸ تا ۱۲ فریمی و در بخش آزاد نیز ۲۲۶ عکاس با ارسال ۲ هزار و ۷۶۰ عکس در این جشنواره حضور یافتند که در مجموع ۳ هزار و ۶۹۸ قطعه عکس در قالب مجموعه عکس به دبیرخانه این دوره از دوسالانه سراسری عکس نور ارسال شد.

دبیر کل جشنواره ملی عکس نور تصریح کرد: با اعلام نظر هیات داوران که متشکل از دو داور استانی و سه داور کشوری بود تعداد ۳۴ مجموعه به بخش نمایشگاهی راه یافت که از این تعداد ۱۸ مجموعه در بخش ویژه و ۱۶ مجموعه مربوط به بخش آزاد است که در مراسم اختتامیه این دوره ۳۵۰ قطعه عکس در قالب افتتاح نمایشگاه در معرض دید همگان قرار خواهد گرفت.

افتتاح نمایشگاه آثار برگزیده همزمان با سالروز حماسه نهم دی ماه

شاهرخ با اشاره به برگزاری نمایشگاه آثار برگزیده و راه یافته به بخش نهایی این دوسالانه گفت: دوشنبه نهم دی ماه همزمان با بزرگداشت سالروز حماسه نهم دی ماه آثار راه یافته به بخش نهایی این جشنواره در قالب نمایشگاه افتتاح و در معرض دید همگان قرار خواهد گرفت.

وی بیان کرد: ۳۵۰ قطعه عکس از ۳۴ مجموعه عکس راه یافته به بخش نهایی این جشنواره در قالب تابلوهای فاخر در ابعاد ۶۰ در ۹۰ و ۳۰ در ۴۵ به نمایش در می آید.

دبیر کل جشنواره ملی عکس نور تاکید کرد: براساس برنامه ریزی های انجام شده این نمایشگاه به مدت ده روز از روز اختتامیه دایر و پس از آن نیز در شهر اصفهان به مدت یک هفته در معرض دید قرار می گیرد.

شاهرخ با اشاره به برگزاری برنامه بازدید عکاسان از مراکز دیدنی و تاریخی تبریز گفت: پس از مراسم افتتاحیه نمایشگاه آثار، برنامه بازدید عکاسان از مراکز دیدنی و تاریخی شهر تبریز به منظور ارتقاء سطح دانش عکاسی شرکت کنندگان برگزار می شود.

وی در پایان بیان کرد: صبح روز سه شنبه دهم دی ماه نیز، نشست عکاسی با حضور تمامی عکاسان مدعو به این اختتامیه در شهر تبریز و با محوریت مجموعه عکس برگزار می شود.

بازدید : 90
يکشنبه 27 مهر 1399 زمان : 13:54

رَباب (Rabab) یک ساز قدیمی است که خاستگاه آن خراسان دوره اسلامی، سیستان و بلوچستان و افغانستان می‌باشد.[۱][۲] این ساز با نام رباب بیش از یک هزار سال قدمت دارد و نام پارسی‌اش رواده می‌باشد.[۳] در متون باستانی و یونانی و به ویژه در لاتین «پندورا پرزاروم» نگاشته شده‌است.

تاریخچه

گفته شده شخصی بنام «نتن خان» که در قرن ۱۶ میلادی در دامنه‌های پامیر بدخشان می‌زیسته‌است و معاصر اکبر کبیر (سومین پادشاه از سلسله گورکانیان یا امپراتوری مغولی هند) بوده این ساز را باز طراحی کرده‌است.

این ساز آرشه‌ای به زبان فارسی رواوه نامیده می‌شود و بدنه‌اش مانند رباب کوچک، دو کاسه‌ای است که نخست به شکل ساز آرشه‌ای بوده و با آرشه یا کمان نواخته می‌شده اما به مرور زمان تکامل یافته و با مضرابی به نام ناخنک یا شهباز نواخته می‌شود. این ساز قبلاً دو سیم داشته که بعدها یک سیم دیگر به آن اضافه شده‌است و آن را کمانچه می‌نامند.

از نوازندگان رباب در افغانستان می‌توان به رحیم خوش‌نواز و در ایران به بیژن کامکار اشاره کرد.[۲]

اجزاء تشکیل دهنده

رباب ساخته استاد حسین قلمی

تنهٔ این ساز از چوب توت بی دانه ساخته می‌شود که داخل آن تهی بوده و پوست روی آن از پوست بزغاله کشیده می‌شود، تارهایش در قدیم «زه» یا روده بود که استاد محمدعمر تغییراتی اصلاحی در پرده‌ها و تارهای رباب ایجاد کرد و تار نایلون به کار برد.[۴]

رباب مجموعاً از چهار قسمت شکم، سینه، دسته و سر تشکیل شده‌است، شکم در واقع جعبه‌ای به شکل خربزه‌است که بر سطح جلویی آن، پوست کشیده شده و خرکی کوتاه روی پوست قرار گرفته‌است. سینه نیز جعبه‌ای مثلث شکل است که سطح جلویی آن، تا اندازه‌ای گرد و ماهی شکل و از جنس چوب است. در سطح جانبی سینه (سطحی که هنگام نواختن در بالا قرار می‌گیرد)، هفت گوشی تعبیه شده که سیم‌های تقویت کننده صدای ساز به دور آن‌ها پیچیده می‌شوند. بر سطح جانبی دیگر (سطح پائینی)، پنجره‌ای دایره‌ای شکل ساخته شده‌است. دسته ساز نسبتاً کوتاه است و بر روی آن، حدود ده «دستان» بسته می‌شود و بالاخره در سر ساز، مانند، تار جعبهٔ گوشی‌ها قرار گرفته و در سطوح بالائی و پائینی این جعبه، هر یک سه گوشی تعبیه شده‌است، سطح جانبی جعبهٔ گوشی‌ها کمی به طرف عقب ادامه یافته‌است.

تعداد سیم‌های رباب شش یا سه سیم جفتی است که سیم‌های جفت با یکدیگر هم‌صوت کوک می‌شوند، سیم‌های رباب در قدیم از روده ساخته می‌شده در حالیکه امروز آن‌ها را از نخ نایلون می‌سازند و سیم بم (نظیر گیتار) روی جسم نایلونی‌اش روکشی فلزی دارد. رباب اساساً سازی محلی است و در نواحی خراسان و افغانستان معمول است.

  • کاسه
  • بدنه
  • صفحه
  • دسته
  • گوشی‌ها
  • شیطانک
  • سیم گیر
  • سر پنجه (تاج): ا ز چوب توت ساخته می‌شود
  • پوست: روی قسمت پایینی کاسه کشیده می‌شود و از پوست آهو و پوست بز است.
  • خرک: از شاخ آهو و گاهی از چوب توت ساخته می‌شود
  • دستانها: اغلب از زه است گاهی هم از نخ نایلونی و نخ‌های نسوز استفاده می‌شود
  • مضراب: از جنس شاخ آهو یا پلاستیک است.
  • تارهای اصلی ۱ و۲ و ۳ روده‌ای نازک، ۴ روده‌ای ضخیم
  • تارهای فولادی (فولاد)[۵][۶]

بازدید : 97
سه شنبه 22 مهر 1399 زمان : 13:04

موسیقی ما - در پی درگذشت استاد محمدرضا شجریان، مجمع صنفی ناشران موسیقی ایران پیام تسلیتی صادر کرد. متن این پیام به شرح زیر است:


موسیقی ایران، امروز بی‌تردید یکی از ستاره‌های پر فروغش را از دست داد. هنرمندی که در اخلاق و منش یگانه و در آواز و موسیقی‌شناسی بی‌همتا بود. هرچند امروز محمدرضا شجریان موسیقی ایران را تنهاتر کرد، اما سبک و شیوه‌ی خود را تا همیشه بر صفحه‌ی هنر ایران‌زمین جاودانه ساخت. استادی که همواره تلاش به تازگی لفظ داشت، با رفتنش «بودن» را برایمان معنا کرد.

مجمع صنفی ناشران موسیقی درگذشت وی را به ملت ایران تسلیت می‌گوید و برای خانواده‌ی استاد طول عمر آرزو می‌کند تا چراغ‌دار راه او باشند.

مجمع صنفی ناشران موسیقی ایران

تعداد صفحات : -1

درباره ما
موضوعات
آمار سایت
  • کل مطالب : 6
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • بازدید امروز : 3
  • بازدید کننده امروز : 1
  • باردید دیروز : 0
  • بازدید کننده دیروز : 0
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 5
  • بازدید ماه : 12
  • بازدید سال : 15
  • بازدید کلی : 637
  • <
    پیوندهای روزانه
    آرشیو
    اطلاعات کاربری
    نام کاربری :
    رمز عبور :
  • فراموشی رمز عبور؟
  • خبر نامه


    معرفی وبلاگ به یک دوست


    ایمیل شما :

    ایمیل دوست شما :



    کدهای اختصاصی